Föräldrarskap som går över gränsen

Många föräldrar förlitar sig på aktiviteter framför skärmen som iPhones, iPads och datorer för att underhålla sina barn när familjen reser, väntar på möten eller sitter på restauranger. Det är ett lätt alternativ att ta till, för visst kan det vara skönt att ha barnet fokuserat på en sak och man själv kan fokusera på middagsgäster eller jobbmail för en stund.

Och visst engagerar skärmarna barnen. Men finns det sätt att ockupera barn som är mer fördelaktiga för dem själva? Finns det inte risker att barnet blir beroende av skärmen alternativt alla spelappar som används framför skärmarna med belöningssystem liknande olika online casinon men i barnvänlig form?

Under åren har jag gått på restauranger då och då med mina barnbarn. Innan vi åker dit tar jag alltid med mig någon form av leksak i väskan. Till exempel lite legos, ett par pappersark och några markörer eller en iPad.

Vad jag verkligen tycker är fantastiskt är när vi sitter och väntar på maten och barnen blir helt uppslukade av lek och skoj med sina föräldrar.

Under leken har vi även några riktigt fina samtal om vad de skapar under leken, vad ska legit bli eller vad är bakgrunden till ritningen. I många fall leder det till riktigt många intressanta samtal när man får höra hur barnet tänker.

Barn lär sig mest när de är direkt involverade i praktiska aktiviteter och när de interagerar med människor. Med leksaker som lego papper eller konstmaterial kan barnen utforska, lösa problem och skapa berättelser och karaktärer från sina egna fantasi. Möjligheterna är obegränsade.

Men när barnen engagerar sig på skärmen är deras engagemang mer repetitiva; Aktiviteten främjar inte nya och originella idéer. Med handhållna spel och skärmar uppfinner barn inte vad de vill göra eller göra; de spelar spelen eller tittar på berättelserna som någon annan har skapat.

Jag tror många föräldrar har fallit i en alltför bekväm fälla sedan alla elektroniska alternativ introducerats, allt från mobiler till surfplattor. Det är så enkelt att slå på enheten och sedan bingo! Barnen kommer nu kunna vara upptagna i timmar. 

Det blir givetvis även en lättnad för oss föräldrar, plötsligt slipper vi anstränga oss för att hålla barnen sysselsatta med lek och skoj. Därför vänder vi oss så snabbt till elektronik när barnen är uttråkade.

Men att söka detta enkla alternativ kan även vara skadligt. Barnen behöver givetvis vår fulla omsorg och genom att leka med oss föräldrar lär sig barnet sammarbeta och socialisera sig. Därför tror att det är dags att vi tar tillbaka vår föräldrar kreativitet. Vi behöver ge barnen full uppmärksamhet och skapa nya lekar, det är det bästa alternativet att stärka våra band med barnen. Så börja nu med att stänga av mobilen eller surfplattan och ta fram legot eller papper och pennor och börja lek på riktigt.

Leave a Comment